LÆRERKURSER


Religionernes Dag 2023

Tag med Folkekirkens Skoletjeneste til inspirationsdag i Aarhus og få kursusafgiften betalt!

Foreløbigt PROGRAM
09:30: Morgenkaffe m. brød
10:00: Velkomst og indledning v. John Rydahl, Religionslærerforeningen
10:10: ”Teknologiforståelse: Hvordan kan vi klæde børn og unge på til at leve gode og meningsfulde liv i et digitaliseret samfund, og hvilke muligheder og åbner sig med teknologiforståelse
som ny faglighed i skolen?” v. Professor Ole Sejer Iversen (Aarhus Universitet) og lærer samt koordinator ved ”de32” ved Center for Læring i Aarhus Michael Hjardgaard Andresen (Religionslærerforeningen)
11:10: Spørgsmål
11:30: Kaffepause
11:50: Elementære, etiske holdninger til teknologi v. filosof, lektor Merete Wiberg (DPU)
12:20: Spørgsmål
12:30: Frokost
13:30: Workshop 1 med præsentation af konkrete undervisningsforløb om etik og teknologi v. medarbejdere under Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester Deltagerne vælger ét af nedenstående oplæg:

A: Indskoling (titel) v. pædagogisk konsulent Helle Marie Danielsen og teologisk konsulent Mie Keinicke Hansen (Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen) (Mogens Zielerstuen)
B: Mellemtrin (titel) v. pædagogisk medarbejder Henrik Hansen (Folkekirkens Skoletjeneste Odense) og teologisk konsulent Mette Maria Kristensen (Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus) (Richard Mortensenstuen)
C: Overbygning (titel) v. teologisk konsulent Jesper Buck Arnmark (Folkekirkens Skoletjeneste Vestsjælland) og pædagogisk konsulent Preben Medom Hansen (Folkekirkens Skoletjeneste Silkeborg) (Stakladen)

14:05: Lokalebytning
14:15: Workshop 1 med præsentation af konkrete undervisningsforløb om etik og teknologi v. medarbejdere under Landsnetværket af Folkekirkelige Skoletjenester Deltagerne vælger ét af nedenstående oplæg:

A: Indskoling (titel) v. pædagogisk konsulent Helle Marie Danielsen og teologisk konsulent Mie Keinicke Hansen (Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen) (Mogens Zielerstuen)
B: Mellemtrin (titel) v. pædagogisk medarbejder Henrik Hansen (Folkekirkens Skoletjeneste Odense) og teologisk konsulent Mette Maria Kristensen (Skole-Kirke-Samarbejdet i Århus) (Richard Mortensenstuen)
C: Overbygning (titel) v. teologisk konsulent Jesper Buck Arnmark (Folkekirkens Skoletjeneste Vestsjælland) og pædagogisk konsulent Preben Medom Hansen (Folkekirkens Skoletjeneste Silkeborg) (Stakladen)

14.50: Kaffepause
15.10: Teknolog og etik v. lektor Christian Dindler (Aarhus Uni)
15:40: Spørgsmål
15:50: Farvel og tak v. John Rydahl     

Tema: Etik og teknologi - Tilmelding senest 23. juni

Tilmelding:Senest 23. juni  - Klik hér!
Tid:Torsdag d. 7. september 2023 kl. 10 - 16.
Sted: Stakladen, Aarhus Universitet Nordre Ringgade 3. 8000 Aarhus C. 
Målgruppe:Lærere i religion, dansk samt natur og teknologi

Pilgrimvandringer og valfartssteder i kristendom og islam

OBS! Tilmelding senest 1. sep.

Religion som noget praktisk, man gør, findes inden for alle religioner. I katolicismen hører pilgrimsfærd til helligsteder således til som en bodshandling til blandt de syv sakramenter, mens det inden for islam udgør én af de fem søjler.

Som en del af reformationen i 1517 gjorde den tyske munk Martin Luther op med bodshandlinger som sakramenter og begrænsede disse til to – nemlig dåb og nadver, fordi de havde direkte belæg i Bibelen, men over de seneste årtier har pilgrimsvandringer ingen fundet plads indenfor den lutherske teologi.

Som inspiration til forløbet om pilgrimsvandringer og valfartssteder – jf. s. 9 - giver teolog og pilgrimspræst, Anette Foged Schultz, en indføring i teologien bag fænomenet, mens formand for Helsingør islamisk  enighed, Mesut Harman, og skoleleder Yasemin Gül under et besøg i nabo-moskeen præsenterer moskeen og fortæller om traditionerne inden for islam.

Afslutningsvis vil det tilhørende undervisningsoplæg blive præsenteret.

Tilmelding:Senest 1. september  - Klik hér!
Tid:Tirsdag d. 24. oktober kl. 13 - 16
Sted: Sthens kirke og moskéen 
Målgruppe:Lærere i dansk og kristendomskundskab

Et møde med den danske salme 2024

– Tema: Håb

OBS! Tilmelding senest 1. sep.

Med dette års tema for Et møde med den danske salme, Håb, sættes der fokus på, hvad håb betyder både for det enkelte menneske og for samfundet. Kan det give håb at synge sammen i forskellige  sammenhænge? Er det fx tilfældet, når de fleste medlemmer af Folketinget samles til gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke hvert år i forbindelse med Folketingets åbning?

Det giver MF’erne Ida Auken (S), Mortens Messerschmidt (DF) og et par andre deres bud på ved et lærerkursus i Christiansborg Slotskirke. Politikerne vil også knytte kommentarer til nogle af de fem salmer, der indgår i årets salmeprojekt, og de vil blive sunget igennem med akkompagnement af organist Jakob Lorentzen, Holmens Kirke.

Til kurset knytter sig et konkret projekt – jf. s. 5 og 10.     

Tilmelding:Senest 1. september - Klik hér!
Tid:Tirsdag de. 21. november 2023 kl. 14 - 16
Sted:Christiansborg Slotskirke i København
Målgruppe:Lærere i dansk, kristendomskundskab og musik

Vitello og alle de andre – om at fortælle for børn

OBS! Tilmelding senest 1. sep.

Som inspiration til undervisningsforløbet om Vitello – jf. s. 7 – fortæller forfatter Kim Fupz Aakeson om sit arbejde med udviklingen af Vitellofiguren og hans univers samt om det at fortælle for børn.

I forlængelse heraf vil det tilhørende undervisningsoplæg blive præsenteret.     

Tilmelding:Senest 1. september - Klik hér!
Tid:Tirsdag d. 9. april 2024 kl. 14 - 16
Sted:Esajas Kirke, Malmøgade 14, Østerbro
Målgruppe:Lærere i dansk og religion

Folkekirkens Skoletjeneste Fredensborg - Helsingør
Pædagogisk Fællessamling, 
Skolen v. Rønnebær Allé
Egevænget 6, 
3000 Helsingør
Tel:49283318 | E-mail: fsfh@fs-fh.dk