MELLEMTRINNET


Ordapotek

- poetisk leg med kristne grundbegreber

4. – 6. kl. (OBS: Tilmelding senest 20. juni)

Digteren Morten Søndergaard udgav i år 2011 sit værk ”Ordapoteket”, hvor han kombinerer sprog og medicin ved at skrive indlægssedler til hver af de 10 ordklasser i det danske sprog. I projektet her omsættes denne leg med sproget til en undersøgelse af nogle centrale kristne grundbegreber, som eleverne ifølge Fælles Mål skal have indsigt i for at få viden om, hvad kristendom er.

Hvad dækker begreberne over? Er der bivirkninger ved frelse? Hvordan doseres kærlighed?
Hvornår kan man indtage Guds Rige?

Til projektet hører en pose med æsker. Eleverne skal selv dekorere æskerne, så de svarer til det aktuelle begreb og formulere en indlægsseddel, der indkredser begrebet.

Ved det tilhørende kirkebesøg medbringer klassen genstande, der relaterer sig til de begreber, der har været arbejdet med. Disse belyses teologisk til brug for efterfølgende arbejde i klassen.

Fag:Dansk og religion.
Periode:August - oktober (uge 34 - 41
Antal lektioner:10 – 15
Tilmelding:Klik hér!

Halloween og Allehelgen

4. – 6. kl.

Hvad fejrer vi egentlig, når vi holder Allehelgen eller Halloween?

Projektet går tæt på de to traditioners symboler og ritualer, men handler også om, hvordan vi generelt mindes de døde og omgås døden.

I læreroplægget behandles opfattelsen af døden i Bibelen samt i udvalgte salmer og billeder. Materialet kommer omkring forskellige traditioner inden for begravelsesskikke og mindekultur.

Projektet lægger op til et besøg i kirken, hvor præsten fortæller, hvordan en begravelse foregår. På kirkegården vil eleverne blandt andet blive præsenteret for forskellige gravformer, symboler og gravudsmykninger.

Som afslutning på projektet lægges der op til, at eleverne laver græskarlygter.

 

Fag:Religion, billedkunst, dansk og historie.
Periode:Oktober – november (uge 43 - 48)
Antal lektioner:6 – 10
Udfyld punkt:A Kirkebesøg (uge 44 - 46)
Tilmelding:Klik hér!

Et møde med den danske salme 2026

– Tema: Lys

4 - 6. kl.

Lys er liv og dets vigtighed for menneskets eksistens kan aflæses i naturen, i mange religiøse fortællinger, samt i kunstværker og salmer, der har lyset som tema.

I årets salmesangsprojekt stifter eleverne bekendtskab med fem salmer herunder en helt nyskrevet specielt til projektet af digteren Dy Plambeck og komponisten Marianne Søgaard.

Eleverne vil komme til at synge og arbejde med følgende fem salmer:

  • Lysets engel går med glans
  • Du, som har tændt millioner af stjerner
  • Se, nu stiger solen af havets skød
  • Den signede dag med fryd vi ser
  • Ny salme skrevet til projektet

Alle salmerne vil være tilgængelige på projektets hjemmeside – både i indsungne og instrumentale udgaver. Desuden modtager tilmeldte klasser en plakat af maleren Edvard Munchs billede: Solen.

I løbet af januar besøger klassen en lokal kirke, hvor eleverne får hjælp til indøvningen af salmerne. Organisten vil desuden give en præsentation af orglet som instrument, og præsten vil samtale med eleverne om temaet.

Torsdag d. 5. februar 2026 bliver der en fælles afslutning for de deltagende klasser i enten Helsingør Domkirke eller Hørsholm kirke, hvor eleverne kan få oplevelsen af at synge sammen i et stort kor.

OBS: Til projektet knytter sig et forudgående inspirationskursus – jf. lærerkurset “Et møde med den danske salme 2026”.

 

Fag:Dansk, religion, musik og billedkunst.
Periode:Januar – februar (uge 2 - 6)
Antal lektioner:10 - 12 lektioner
Udfyld punkt:A (Kirkebesøg uge 4 - )
Udfyld punkt:C (Klassen deltager i salmesangsafslutningen)
Tilmelding:Klik hér!

Labyrinter

– veje og vildveje

4 - 6. kl. 

Skilleveje, blindgyder og den røde tråd. Hvad gør det ved kroppen, tempoet og åndedrættet, når der kun er én vej frem? Og hvad gør det ved hovedet, fantasien og orienteringsevnen, når der hele tiden skal vælges retning?

Labyrinter har fascineret og spillet en rolle i menneskers liv og tro siden oldtiden. Formålet med dette projekt er at gøre eleverne fortrolige med labyrinter fra forskellige tider, steder, kulturer og religioner ved at lade dem møde labyrintens rum i myter og fortællinger fra oldtiden, den græske mytologi og i kristendommen både før og nu.

Igennem konkret labyrintvandring, samtale og refleksion får eleverne en kropslig erfaring og forståelse af labyrinten som et billede på menneskelivets veje og vildveje – og dermed nysgerrighed på de udfordringer livet byder på.

Til projektet hører et besøg i det nye oplevelsescenter Bibliarium, hvor en lang række bibelske fortællinger har gemt sig i en labyrint, som eleverne skal på ekspedition i for at finde dem.

 

Fag:Religion.
Periode:April – juni (uge 16 - 24)
Antal lektioner:10 – 12
Udfyld punktB: Ønske til om besøg i Bibliarium
Tilmelding:Klik hér!

 


Ansgar og de kristne vikinger

4 - 6. kl.

For 1200 år siden kom munken Ansgar til Danmark i håb om at indføre kristendommen og grundlægge de første kristne kirker.

Gennem en syv meter lang tegneserie lærer eleverne om Ansgars farefulde færd blandt vikingerne og hans kamp for at indføre kristendommen.

Undervisningsforløbet introducerer eleverne for temaerne mission, dåb og religionsskifte - tilsat et historisk vingesus.

Materialet består af:

  • Explainer, der introducerer eleverne til Danmark på
    Ansgars tid
  • Tegneserie om Ansgars mission hos vikingerne
  • Elevhæfte
  • Lærervejledning
Fag:Religion og historie
Periode:April - juni (uge 16-24)
Antal lektioner:6 – 8
Tilmelding:Klik hér!